onsdag 4. april 2012

Gratis prevensjon til alle kvinner under 25!

I 2010 foreslo KrF å tilby gratis prevensjon til alle kvinner under 25 år. Nå anbefaler Helsedirektoratet det samme.

For noen tiår siden var det kanskje ikke så mange som så for seg at gratis prevensjon skulle bli en KrF-sak. Men dette er faktisk fornuftig politikk, og et effektivt virkemiddel for å redusere antallet uønskede graviditeter og få ned aborttallene.

Da Dagfinn Høybråten var helseminister, ble ordningen med tilbud om gratis prevensjon til alle kvinner under 19 år innført. Nå har det blitt gjennomført et forskningsprosjekt i regi av SINTEF, der ordningen har blitt utvidet til å gjelde alle kvinner under 25 år. Resultatene viser at dette er et effektivt virkemiddel for å få ned aborttallene, og i undersøkelsen ble antallet aborter blant kvinner mellom 20 og 25 år halvert.

For dyrt?

Det er likevel ikke alle som er positive til en slik ordning. SINTEF har beregnet tiltaket til å koste mellom 87 og 92 millioner kroner årlig, og Helsedepartementet har signalisert at dette blir for kostbart. Jeg mener imidlertid at dette ikke må reduseres til kun å bli et spørsmål om kostnader. Det dreier seg om et effektivt virkemiddel for å få ned aborttallene, og dette er et mål som det er tverrpolitisk enighet i Stortinget om at vi må jobbe mot. KrFs Kjell Ingolf Ropstad har i dag også poengtert at det er et paradoks at Helsedepartementet syns det er for dyrt å bruke 90 millioner på et tiltak som vi vet vil redusere aborttallene, mens de går inn for å bruke enda større summer på å innføre tidlig ultralyd til alle, selv om dette tiltaket knapt har noen helsegevinst over hodet. Der har Ropstad et godt poeng.

Heller ikke Fremskrittspartiet tar bølgen. Kari Kjønaas Kjos uttaler til VGs nettutgave at kvinner som er voksne nok til å ha sex, også er voksne nok til å forstå viktigheten av prevensjon. Og slik burde det kanskje vært. Aborttallene viser imidlertid at dette ikke er virkeligheten. Det blir foretatt om lag 16.000 aborter i Norge hvert år, og svært mange av disse skyldes uønsket graviditet blant kvinner mellom 20 og 25 år.

Frp mener også at det er urimelig at staten skal betale for prevensjon. De mener dette er noe folk må kunne betale selv, og det er kanskje ikke helt urimelig. Men er det ikke et paradoks at vi kan bruke statlige kroner på å utføre abortinngrep på kvinner som har blitt ufrivillig gravide, men ikke bruke penger på å forhindre ufrivillig graviditet hos de samme kvinnene?

Helsedepartementet har ikke endelig konkludert i saken. Jeg håper de lytter til Helsedirektoratets råd!

Ingen kommentarer: