tirsdag 5. april 2011

Skumle journalister

Som ganske ny i lokalpolitikken i Tønsberg, har det vært umulig å ikke reflektere over at politikerne til tider får kjørt seg ganske kraftig i lokalmediene. De folkevalgte blir gått nøye etter i sømmene, det stilles kritiske spørsmål, man blir stilt til ansvar, og man må finne seg i å bli kommentert og kritisert både på redaksjonell plass og i debattspaltene.

Det er nok ikke akkurat dette som lokker mennesker til å engasjere seg i politikken. Når man har valgt å bruke store deler av sin dyrebare fritid på gjøre en innsats for lokalsamfunnet, kan det virke urettferdig å bli vurdert, evaluert og kritisert i avisene. Man blir behandlet som en eliteperson og en makthaver, men det er nok ikke mange politikere på lokalplan som oppfatter seg selv på den måten. Derfor er det nok mange som krysser fingrene for at deres parti skal gjøre et godt valg til høsten, men som samtidig folder hendene i håp om at de skal slippe å få Tønsbergs Blads søkelys rettet mot seg.

Det kan virke skremmende å ha en kritisk avis i byen. Men hva er egentlig alternativet? I helgen vant tre av mine tidligere kollegaer i Tønsbergs Blad SKUP-diplom for sin gravejournalistikk. De har brukt mye tid og ressurser på å undersøke to saker der sentrale politikere har brutt kommunens etiske regelverk i forbindelse med private eiendomshandler. Hadde ikke avisen påtatt seg jobben med å grave i disse sakene, ville de aldri kommet frem i lyset. Hvem hadde vært tjent med det?

Kritiske journalister kan være skumle, og jeg har snakket med flere lokalpolitikere i Tønsberg som er redd for dem. Samtidig er det viktig å huske at de gjør en viktig jobb. Mens de fleste av oss som engasjerer oss i lokalpolitikken har det perspektivet at vi gjør en innsats for et bedre lokalsamfunn, har pressen også et samfunnsoppdrag på vegne av byens innbyggere. De skal passe på at politikerne gjør det de er satt til å gjøre på en god måte, og at de holder seg til det som finnes av regelverk og retningslinjer. De skal stille spørsmål ved vedtak og prioriteringer, sørge for at demokratiet ivaretas og at innbyggerne blir kjent med de politiske prosessene og hva som foregår i det politiske miljøet. Det bør først og fremst ha den effekten på politikerne at de blir skjerpet og gjør en enda bedre innsats for byens innbyggere.

Derfor er jeg glad for at vi har en kritisk lokalavis i Tønsberg. Og det er derfor jeg med fryd – kun ispedd en liten knivsodd skrekk – ser frem til høstens valgkamp og forhåpentligvis plass i bystyret de fire neste årene!

3 kommentarer:

Andreas Sagen sa...

En alternativ analyse av det s.k samfunnsoppdraget: http://josefsson.net/artikelarkiv/170-den-stora-myten-om-journalisten.html

Lina sa...

Media skal drive god graving og gjore en samfunnsjobb, men det a formidle lokalpolitikerenes ma(med prikk) og hva de driver med er ogsa en del av jobben! Kommunikasjonen fra de som styrer kommunen ma pa en eller annen mate komme til innbyggerne, men ofte er det "for kjedelig" selv for lokalavisen, a skrive om. De er ute etter konflikter, skandaler, og sladder i mange tilfeller - og at en fersk kommunestyre representant er redd for det skjonner jeg godt.

Anders sa...

Lina: Jeg er helt enig i at det er en del av samfunnsoppdraget, og mange vil nok være enig i at både TB og mange andre aviser har et forbedringspotensial på det området. Den politiske journalistikken må ikke utelukkende dreie seg om skandaler og kontroverser. Jeg håper derfor at TB - nå som gravejobben er avsluttet for denne gang - vil frigjøre noe mer ressurser til å dekke lokalpolitikken.

TB har i år invitert alle partiene til dialog om dekningen av valgkampen. Det er positivt! Utfordringen blir kanskje å holde interessen for de politiske sakene oppe mellom valgene.