fredag 17. juni 2011

Gud signe Greveskogen videregående skole

Den tradisjonsrike fedrelandssalmen "Gud signe vårt dyre fedreland" har blitt for sterk kost for Greveskogen videregående skole. Den har tradisjonelt blitt sunget under skolens sommeravslutning, men av hensyn til det flerkulturelle miljøet ved skolen, er salmen nå byttet ut med "Til ungdommen" av Nordahl Grieg.

Det er elevene selv som har fått bestemme. Det er vel og bra, men én av avgangselevene har likevel reagert. Oskar Ottersrøm skriver i dagens Tønsbergs Blad et innlegg hvor han tar til orde for at det må være plass til den kristne kulturarven også på en stor, flerkulturell skole som Greveskogen videregående.

Jeg kunne ikke vært mer enig. Vi skal selvfølgelig ta hensyn til at vi etter hvert har fått et flerkulturelt samfunn i Norge, og vi skal møte våre nye landsmenn med stor respekt. Det er imidlertid en dårlig strategi å feie alle spor av religion og kristendom under teppet. Det er en dårlig idé å bryte tradisjoner i et forsøk på å vise respekt, og det er en dårlig idé å forsøke å sette en strek over den betydningen kristendommen har hatt for utformingen av det samfunnet vi har i dag.

Jeg tror vi blir tryggere i møte med andre dersom vi er trygge på oss selv og vår egen identitet. Derfor skal vi vokte oss for ukritisk "nøytralisering" av alle offentlige arenaer.

Elevene ved Greveskogen får nesten synge den sangen de vil. Jeg vil likevel be Gud signe både fedreland og elevene ved Greveskogen videregående skole!

Ingen kommentarer: