torsdag 9. juni 2011

Viktig seier for funksjonshemmede

Nå blir brukerstyrt personlig assistanse (BPA) en lovfestet rettighet for alle funksjonshemmede. Endelig vil flere funksjonshemmede få muligheten til å leve et aktivt og verdig liv, med større råderett over egen hverdag og større innflytelse over hvem som skal være assistentene deres.

Hittil har kommunene vært forpliktet til å tilby brukerstyrt personlig assistanse, men de funksjonshemmede har ikke hatt noen personlig, lovfestet rett til å motta slike ytelser. Det har begrenset klagemulighetene, og mange kommuner har ikke fulgt opp forpliktelsene sine. Det har igjen ført til at mange funksjonshemmede har vært nødt til å leve med at assistentens arbeidstid og kommunale turnuser har bestemt når de skal legge seg på kvelden, og kommunen har bestemt hvem som skal være assistenten deres og når de skal få hjelp. BPA vil gi dem mye mer fleksibilitet og en helt ny verdighet.

Den siste Bondevik-regjeringen foreslo i sitt forslag til statsbudsjett for 2006 å lovfeste denne rettigheten. Forslaget ble lagt i skuffen da de rødgrønne overtok regjeringskontorene etter valget i 2005. Til tross for sterkt press, har ikke regjeringen villet gi noen garanti om at saken skulle bli hentet frem fra skuffen igjen, men i dag skriver VG om at de rødgrønne stortingspolitikerne overkjører sin egen regjering og krever at det fremmes et slikt lovforslag. Det er bra!

Motviljen har naturligvis bunnet i at dette er en ordning som vil koste penger. Jeg mener likevel at de funksjonshemmedes rett til et verdig liv må gå foran økonomiske hensyn. I tillegg kan innføringen av BPA faktisk bidra til at en del funksjonshemmede som i dag står utenfor arbeidslivet og lever på trygd, kan komme i arbeid.

Dette er gode nyheter for alle funksjonshemmede – selv om det kanskje er litt skremmende nyheter for kommunepolitikere rundt omkring i Norge som sliter med stramme budsjetter…

Ingen kommentarer: