søndag 10. juli 2011

La familiene få velge selv!

Kontantstøtten ble innført for å gi barnefamiliene større valgfrihet og fleksibilitet. Nå er ordningen truet fra flere hold, og småbarnsforeldre over hele landet risikerer å måtte innrette seg etter hvordan rødgrønne politikere på Løvebakken vil at de skal organisere hverdagen sin.

Jeg har selv tre barn. De to eldste går allerede i barnehage, og jeg ser hvilket utbytte de har av det. De stortrives sammen med de andre barna, de får venner, de utvikler seg fra dag til dag, og de lærer å omgås både barn og voksne på en god måte. Kontantstøtte er for øyeblikket ikke noe aktuelt alternativ for oss, og vi håper at også minstemann får plass i barnehage når den tid kommer.

Men det er oss. Alle familier er forskjellige, og alle lever vi i en ulik hverdag. Noen vil kanskje prioritere å være litt mer sammen med barna når de er små, og noen barn kan kanskje ha behov for litt mer tid sammen med mamma og pappa. Da syns jeg det er feil at politikerne skal ta valget på vegne av familiene. Jeg syns de bør få bestemme selv, og kontantstøtteordningen kombinert med god barnehagedekning gir foreldrene reell valgfrihet.

Motstanderne av kontantstøtten hevder ofte at ordningen er uønsket blant folk, og at nesten ingen benytter seg av tilbudet. Det er feil. De nyeste tallene fra NAV viser at det ble utbetalt kontantstøtte til 1412 barn i Vestfold og 37077 barn totalt i Norge i mars 2011. Det utgjør 30,5 prosent av alle barn i kontantstøttealder. I tillegg vet vi at det har blitt utbetalt kontantstøtte til over 60 prosent av barnekullene i løpet av det siste året. Det betyr at kontantstøtten er en ordning som er ønsket, og som fremdeles benyttes av mange.

Mange hevder også at kontantstøtten ødelegger for integreringen av våre nye landsmenn. Det tegnes ofte et bilde av at de fleste som mottar kontantstøtte er innvandrere som ikke ønsker å integrere seg i det norske samfunnet. Det er også helt feil. Tallene viser at under 30 prosent av de barna som mottar kontantstøtte har foreldre med innvandrerbakgrunn. Det vil si at foreldrene enten selv er innvandrere, eller at deres foreldre igjen er innvandrere. Svært mange av dem som faller inn under denne kategorien er altså allerede godt integrert i samfunnet.

Det er ingen tvil om at vi står overfor utfordringer i integreringspolitikken, men disse utfordringene må vi løse gjennom målrettede tiltak. Det blir feil å fjerne en almen velferdsordning som så mange nyter godt av for å løse et problem som kun gjelder et lite mindretall.

KrF i Tønsberg går til valg på å skape en fleksibel hverdag for småbarnsfamiliene. Det innebærer at vi skal sikre barnehageplass til alle som ønsker det, og at vi sammen med resten av KrF skal jobbe for at kontantstøtten beholdes.

Ingen kommentarer: